Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

3 Perkara SERAM Yang Terjadi Bila Main SPIRIT OF THE COIN !! Budak Sekolah ASRAMA Mesti Pernah Cuba Kan

| October 10, 2017 | 1 Comment

3 Perkara SERAM Yang Terjadi Bila Main SPIRIT OF THE COIN !! Budak Sekolah ASRAMA Mesti Pernah Cuba Kan | Baca Viral – ‘Spirit of the Coin’ merupakan sebuah permainan yang sangat terkenal pada suatu masa dahulu. Pada masa sekarang ini mungkin masih ada lagi orang yang bermain permainan ini. Selalunya pelajar yang tidak pulang ke kampung terutamanya bagi yang tinggal di asrama akan bermain permainan ini sebagai salah satu aktiviti untuk mengisi masa lapang atau hanya sekadar memenuhi rasa ingin tahu mereka tentang permainan berhantu ini.

Suatu ketika dulu, permainan Spirit of the Coin pernah popular di kalangan pelajar sekolah asrama.

Selalunya, pada waktu hujung minggu mereka mempunyai banyak masa terluang dan antara salah satu aktiviti yang dilakukan adalah dengan bermain permainan ‘berhantu’ ini.

Biasanya, permainan ini dimainkan di blok-blok lama sekolah atau pada waktu tengah malam di dalam bilik yang digelapkan dan jika mereka bernasib baik, mereka tidak akan diganggu oleh makhluk-makhluk halus yang ada di situ. Tapi, jika nasib tak baik, terimalah berbagai-bagai situasi yang tak disangka-sangka.

MAKSUD SPIRIT OF THE COIN

Pada asalnya, ia bukanlah sebuah permainan tetapi merupakan satu kaedah untuk berhubung dengan roh orang mati. Kaedah Spirit of the Coin ini digunakan dalam beberapa ritual dan kepercayaan untuk berhubung dan bercakap dengan roh.

KEBIASAAN DIGUNAKAN BILA?

1. Bertanyakan khabar pada orang yang telah meninggal dunia.

2. Mengetahui di mana kedudukan roh.

3. Berkomunikasi dengan roh.

4. Meminta bantuan secara ghaib.

5. Mencari barang atau orang yang hilang.

6. Untuk mengetahui cara kematian roh tersebut sama ada kemalangan, dibunuh atau sebagainya.

BUKA MAIN ‘SUKA-SUKA’, RISIKO BAKAL DIHADAPI

1. Jika tengah bermain, pemain mengangkat jari daripada duit syiling, roh itu akan mengikut kita balik dan akan sentiasa mengganggu pemain seumur hidup kerana tidak menghantarnya pulang.

2. Terdapat kemungkinan roh yang dipanggil ke dalam permainan ini berdegil tidak mahu balik, pemain harus meneruskan permainan dengan roh itu sehingga ia puas dan bersetuju untuk ke petak home atau good bye yang tertulis di atas kertas Spirit of the Coin tersebut.

Kadang, roh tidak mahu kembali ke tempat asal kerana ingin terus berkawan dan berdamping dengan pemain yang disukainya.

3. Mengikut kepercayaan sesetengah pihak, roh yang tersesat atau roh orang mati dalam keadaan terseksa akan memasuki ritual ini dan berlakon kononnya ia adalah roh orang yang kita maksudkan.

Selalunya jawapan yang mengelirukan akan diberikan oleh roh yang menyamar. Dalam kes ini, roh jahat atau roh yang tidak tenteram tidak akan meninggalkan pemain selepas ritual ini selesai sebaliknya ia akan terus mengekori dan mengganggu pemain tersebut seumur hidup.

Ha, kalau dengar memang seram. Dulu-dulu kami memang selalu dengar tentang perkara-perkara aneh yang sering terjadi pada mereka yang pernah bermain permainan misteri ini.

Namun, sebagai umat Islam, ini merupakan satu perbuatan syirik di sisi Allah. Jangan hanya kerana sikap ingin tahu dan saja ‘suka-suka’ buatkan akidah korang terpesong.

Sumber : Remaja

Tags: , , , , ,

Category: Seram

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *